Januari 2015 recordmaand uitvoering na-isolatie van spouwmuren

januari-2015-recordmaand-uitvoering-na-isolatie-van-spouwmuren

PERSBERICHT

Annemie Turtelboom

Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom

Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie

Brussel, 10/2/2015

Januari 2015 recordmaand uitvoering na-isolatie van spouwmuren

De eerste maand van dit jaar zijn 2044 spouwmuren na-geïsoleerd, een record sinds de verplichte registratie. Over het volledige jaar 2014 zijn bovendien al 14 procent meer spouwmuren geïsoleerd in vergelijking met het jaar voordien. Minister van Energie Annemie Turtelboom is tevreden met de resultaten, maar rekent op een verhoging van het ritme. “Het rendement van deze energiebesparende ingreep ligt heel hoog.”

In januari 2015 zijn in totaal 2044 spouwmuren na-geïsoleerd. Dat zijn er 194 meer dan de vorige recordmaand, een jaar eerder. In januari 2014 werden 1850 spouwmuren geïsoleerd. Vorig jaar, in 2014 waren het er in totaal uiteindelijk 17.847. Een stijging van 14 procent in vergelijking met het jaar voordien. In 2013 werden in totaal 15.572 spouwmuren na-geïsoleerd en geregistreerd bij de controle-organisatie BCCA. Die verplichte registratie is gestart halverwege 2012.

Minister van Energie Annemie Turtelboom noemt het een “goeie zaak” dat er meer mensen deze energiebesparende renovatie uitvoeren in Vlaanderen. “De nood aan een substantiële verhoging van de renovatiegraad van Vlaamse woningen is groot. Het is goed dat men meer oog heeft voor energiebesparende renovatie, maar we willen sneller gaan. Vandaag is de renovatiegraad slechts 0,7 procent. Dat moeten we versnellen.” Zeker op het vlak van muurisolatie is er nog veel werk. Uit de meest recente REG-enquête van het Vlaams Energieagentschap (2013) blijkt dat amper 45% van de Vlaamse woningen over muurisolatie beschikt.

“We moeten de Vlaming overtuigen om hier werk van te maken. Daarvoor moeten we wijzen op de rendementen die dergelijke ingrepen opleveren. De investering is doorgaans op vijf jaar terugverdiend. Met de huidige lage intresten op spaarboekjes is dit hét moment om te investeren in energie-efficiëntie.” Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 vierkante meter) kost ongeveer 3100  euro, min 990 euro aan premies. De besparing op de jaarlijkse energiefactuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7500 euro.

De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico. De meeste woningen die na 1945 werden gebouwd, bevatten spouwmuren. Om helemaal zeker te zijn, is het best een gaatje in een voeg te boren. Schiet je boor na een tiental centimeter door, dan heb je een spouwmuur. Na-isoleren van een spouwmuur heeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter van de netbeheerder (Eandis of Infrax). Je moet samenwerken met een erkend aannemer (zie lijst op www.energiesparen.be/spouwmuur) en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. Meer info over de premies: www.energiesparen.be/subsidies

VOORDELEN OP EEN RIJ

✔de energiefactuur daalt en het comfort stijgt.

✔de investering is doorgaans op 5 jaar terugverdiend.

✔de werken nemen slechts één dag in beslag.

✔er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist.

✔de isolatie wordt langs buiten ingespoten, je hebt dus amper overlast.

✔het uitzicht van je woning verandert niet, maar de waarde ervan stijgt wel.

Wie de spouwmuur wil laten isoleren, kan voor de financiering altijd beroep doen op de energielening. Alle info op www.energiesparen.be/energielening Ondertussen zijn reeds 198 leningen goedgekeurd sinds de start op 1 januari 2015.

 

Persinfo

Kristof Windels

Woordvoerder

 

Annemie Turtelboom – Viceminister-president van de Vlaamse Regering

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie

Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19 bus 11 – 1210 Brussel

GSM: 0477/56.58.43 – kristof.windels@vlaanderen.be